
Składniki (ok. 1 litr):
- 1,5 kg jabłek (różne odmiany, słodko-kwaśne),
- 500 ml wody,
- 100 g cukru (lub miodu),
- 1 laska cynamonu,
- 3 goździki,
- 1 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plastry
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem i przyprawami.
- Dodaj jabłka i gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut, aż będą miękkie.
- Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut.
- Następnie zmiksuj na gładki sok.
- Przecedź przez sitko lub gazę.
- Podawaj ciepły lub schłodzony.

1 miesiąc temu






![Gm. Kraśniczyn. Z kartonu, pasji i cierpliwości - modelarski świat Damiana Iwasiuka [ZDJĘCIA]](https://static2.supertydzien.pl/data/articles/xga-4x3-gm-krasniczyn-z-kartonu-pasji-i-cierpliwosci-modelarski-swiat-damiana-iwasiuka-1762430850.jpg)
![Lajkonik w Sukiennicach – zobacz, co zachwyca spacerowiczów [ZDJĘCIA]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/lajkonik3.jpg)







